Wat is Wijkveilig

Waarom Wijkveilig?
Wijkveilig wil de veiligheid in buurten en wijken vergroten door gebruik te maken van internet en door moderne technieken aan te bieden. Deelnemers worden met elkaar in contact gebracht om elkaar in noodgevallen te gewaarschuwen of bij te staan. Op die manier wordt de samenhang in de woonomgeving versterkt.

Hoe werkt het.

Deelnemers kunnen m.b.v. de site berichten naar hun Wijk of groep sturen om mensen binnen hun omgeving te informeren over gebeurtenissen of noodsituaties.

 • - Geen Twitter en toch Tweets versturen?
 • - Geen Hyves en toch WieWatWaar's versturen?
 • - Geen Facebook en toch iets op een prikbord plaatsen?
 • - Geen Weblog en toch een RSS-feed maken?

 • Bij het versturen van berichten met Wijkveilig is het niet van belang om te weten welke mensen in je wijk of in je groep moet bereiken. Wijkveilig haalt die informatie uit hun eigen profiel.

  Daarnaast kunnen deelnemers een alarminstallatie aansluiten op Wijkveilig. Meldingen van deze apparaten komen als bericht op de site binnen en worden doorgestuurd aan de wijk of een specifieke groep.

  Voor het doorsturen van de berichten en meldingen naar andere deelnemers wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van mobiele en sociale media zoals RSS, Facebook, Hyves en Twitter. Periodiek ontvangen de deelnemers een e-mail met daarin het laatste nieuws over hun wijk.

  De doelgroepen.
  Wijkveilig is een sociaal netwerk waarmee je de bewoners van je wijk beter leert kennen. Maar ook bestaande sociale groepen kunnen Wijkveilig gebruiken om onderling berichten uit te wisselen. De mate van sociale samenhang binnen de groep is niet belangrijk.
  Familiebanden zijn over het algemeen sterker dan de band met iemand die in de volgende straat woont. Het deelnemen aan Wijkveilig zal de samenhang versterken en het onderling vertrouwen vergroten. Het gevoel van veiligheid neemt daardoor toe. Wijken en buurten vormen in Wijkveilig automatisch een groep.
  Daarnaast kunnen deelnemers ook zelf groepen maken voor hun flat, sportclub, familie enz.

  De deelnemerskosten.
  Het lidmaatschap van Wijkveilig is kostenloos. Als deelnemer stem je echter wel in met de periodieke Wijknieuws mailing.

  Printen